Маратонките Nike LunarEclipse+2 и сложния експеримент на Джоан Гейр

Много атр художници нееднократно са се решавали на рисковани експерименти и са  създавали за своите модели  втора кожа, като рисуват на тях предмети , дрехи, имитират  кожата на животни, или украсяват тялото с причудливи орнаменти.

Художничката от Нова Зеландия Джоан Гейр, която се смята за една от най-добрите специалисти по професионален грим и боди-арт в света, се съгласи с нелеката задача да илюстрира иновативната технология на Nike, а именно маратонките Nike LunarEclipse+2. Основната особеност на този модел маратонки е системата за динамична фиксация Dynamic Fit, благодарение на която маратонките плътно прилягат към краката във всяко едно положение, също като втора кожа.

„Обожавам тялото. Аз не се стеснявам да работя с анатомията на човек. Естетиката на прекрасното е в  хармония. Не трябва да има крещящи, неуместни, излишни детайли” – така говори за своята работа художничката Джоан Гейр.

Дизайнерите на Nike също се ръководят от този принцип в работата си. В маратонките Nike LunarEclipse+2  всичко е балансирано – пяната Lunarlon обезпечава несравнима подметка, системата за динамична фиксация Dynamic Fit гарантира комфорт, благодарение на мекия материал, който плътно като ръкавица обгръща стъпалото, а еластичния материал на задната част поддържа петата по време на движение. Тези маратонки са проектирани така, че стоят на краката като втора кожа. Те имат идеална форма, затова да ги повтори може само истински професионалист в своята работа.

„Когато ме молят да пресъздам нещо, процеса започва с изучаване на скритите детайли. Аз се старая да ги разделя на части. Трябва да разбера как се движи и как се огъва, за да може да се подбере цвета.” – споделя опита си Джоан. Резултатът от нейната работа е трудно да се различи от оригинала, защото прониквайки в същността на технологията по части , тя по ред изобразява дори скрития елемент.

Маратонките Nike LunarEclipse+ 2 -това е произведение на изкуството за човешки крак.