6 грешки, които пречат да натрупаш състояние

 

Да бъдеш богат и да бъдеш заможен не е едно и също. Може бързо да се забогатее. Но не трябва бързо да станеш заможен. Богатият човек може да се разори под влиянието на външни събития. Заможният – не. И знаете ли защо? За разлика от обикновените богаташи, заможните хора при боравене с парите, никога не допускат следните грешки.

      1.Търсене на комфорт вместо сводоба.

Комфортът е враг на изобилието и най-опасния елемент на финансовото благополучие, пише в списанието Entrepreneur международния експерт по продажби, автор на бестселъри за бизнеса, милионера Grant Cardone. Всеки от представителите на средната класа се стреми към комфорт ( и това е причината поради която много от тях не преминават на по-високо ниво). Заможните хора се стремят към свобода и такова изобилие, че парите повече да не изискват техните усилия.

  2.Сравняване с другите

Накои хора живеят от заплата да заплата. Други са потънали в кредити и други дългове. Трети харчат, сякаш техните резерви са неизчерпаеми. С който от тях да се сравнявате, това няма да ви помогне да направите състояние. Никой освен вас, няма да заплати за вашите сметки и няма да ви обезпечи душевно спокойствие, и удобни пенсионни години. Затова заможните хора не се занимават с такива глупости като сравняване на техните и другите финанси.

   3.Доверие без доказателства

Cardon признава, че веднъж сам е направил подобна груба финансова грешка: доверил се на група хора, които просто му били симпатични, и не проверил вярна ли е информацията, с която те се представят. До като осъзнае грешката си, тя вече му струвала милиони. Когато човек ви е приятен е много сложно да отхвърлиш емоциите и да го пдоложиш на проверка, но така трябва. Има и друг вариант: наложете си правило никога да нямате работа с хора, от които не искате или не можете да поискате доказателства.

   4.Един източник на доходи

Дори да става въпрос за големи пари, заможния човек няма да си позволи да зависи само от тях. Позната на автора, на своята висока длъжност заработвала по 30 хил. $ на месец, но в индустрията имало криза и паричния поток се прекратил. Така изведнъж са се сгромолясали много „мними“ състояния. Затова е много важно да имате други, независими от основния източник доходи.

    5.Разнообразни вложения

При опитите си да си създадат странични източници на доходи много хора извършват друга грешка, грубо казано, влагат пари „където им падне“. Нещо сигурно ще ми донесе приходи, а ако нещо изгори няма да бъде толкова страшно, разсъждават те. Но това е подрешен път. Трябва да зиберете една сфера ( да кажем недвижимост), достатъчно добре да я изучите и да насочите всичките си вложения именно там.

     6.Показност на парите

Като правило, тези, които ги устройва показността карат скъпи автомобили, носят най-скъпите дизайнерски дрехи, ходят на на-престижните почивки, резервират места в най-скъпите  ресторанти, харчат не своите, а чуждите пари. Парите, които са придобили лесно. Истински заможните хора не се стремят да впечатлят никого, те се стремят към свобода. Ще попитате, а как стои въпроса с яхтите, личните самолети и разкошните имения на известните милионери? Всичко е просто: сумите, които те харчат за това са нищожни в сравнение със състоянието, което те могат да създадат.